Bajakah kopen (Spatholobus Littoralis Hassk)

Mogelijke positieve gezondheidseffecten Bajakah

Spatholobus Littoralis Hassk wordt in Indonesië “Bajakah” genoemd”. Het is een plant die, volgens traditionele gebruikers in Azië, een positief effect op de gezondheid heeft.

Volgens het Indonesische Instituut voor Wetenschappen (LIPI) bevat Spatholobus Littoralis Hassk (hierna te noemen “Bajakah”) een hoog gehalte aan antioxidanten welke vrije radicalen wegvangen. Vrije radicalen kunnen in sommige gevallen schade veroorzaken aan cellen en weefsels. Volgens het Nederlands Voedingscentrum beschermen antioxidanten weefsels en het DNA tegen vrije radicalen. Het antioxidantgehalte van Bajakah zou duizenden malen hoger liggen dan andere soorten planten.

excl Verzendkosten kg
Bestel

Ons Bajakah-poeder komt uit de meest actieve delen van de boom en bevat zeer veel actieve ingrediënten (veel meer dan de wortels).

Bajakah poeder, wat volgens traditionele gebruikers in Azië, een positief effect op de gezondheid heeft. Uit de natuurlijke bossen van centraal Kalimantan. Het kruid bevat veel antioxydanten en vele andere goede stoffen.

Het werd traditioneel gebruikt door de Dayak stam tegen kanker. De bereidingswijze voor thee is als volgt:

  • Per kopje water 2 gram kruid toevoegen.
  • 40-45 minuten zachtjes koken, eventueel citroen toevoegen.
  • Afgieten door een zeef en klaar.
  • Eventueel op smaak brengen met suiker, honing of een beetje kaneel.

Let op! Het kruid NIET direct innemen!

Alle voorbeelden en informatie over het gebruik van Spatholobus Littoralis Hassk op deze site zijn puur informatief en gebaseerd op gebruik en ervaringen van de traditionele gebruikers van Spatholobus Littoralis Hassk in Azië. U dient 18 jaar en ouder te zijn om Spatholobus Littoralis Hassk te kopen. Wij verkopen geen Spatholobus Littoralis Hassk voor consumptie. Bij aankoop bent u verplicht akkoord te gaan met onze algemene voorwaarden.

Spatholobus Littoralis Hassk kan in geen geval medicijnen en/of medische handelingen vervangen. Raadpleeg altijd eerst een arts of specialist.

Hoewel er nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de positieve effecten van Bajakah zijn er wel bemoedigende resultaten op dieren behaald. Zo werd er in 2011 een onderzoek uitgevoerd op muizen met het verwante kruid suberectus. Hierbij werd kanker celgroei geremd.

Op 25 juli 2019 wonnen drie studenten van de Palangkaraya Senior High School SMAN 2 (Centraal Kalimantan) een internationale competitie van Life Science in Seoul, Zuid-Korea. Bij hun onderzoek werd Bajakah gebruikt om kanker bij ratten te genezen.

Bajakah werd in 2018 succesvol onderzocht op wondgenezing bij ratten en in 2019 onderzocht op antibacteriële activiteiten.

Volgens de Universiteit Lambung Mangkurat (Banjarmasin, Indonesië) bevat de plant wel 40 stoffen die kankercellen in de lichaam kunnen doden. Deze stoffen zijn onder andere saponinen, fenolen, stereoïden, terpenoïden, tannins, alkonoïden en terpenoïden. Verder zijn er tannines, flavonoïden en andere gezonde fytochomische verbindingen zoals steroïden. Fythochemicaliën of Fythonutriënten maximaliseren het immunsysteem, voldoen aan de behoeften aan vitamin A, doden kankercellen, repareren beschadigde DNA structuren en ontgiften carcinogene verbindingen.

Oorsprong Bajakah

Bajakah werd van oudsher gebruikt door de Dayak-stammen. Dayak is een verzameling van een aantal volkeren op het eiland Borneo. Zij gebruiken Bajakah als traditioneel medicijn tegen kanker. Uit de verhalen van de Dayak is op te maken dat deze plant al sinds mensenheugenis wordt gebruikt. Het is wel anekdotisch bewijs, maar wel vaak succesvol. Opvallend zijn de verhalen over het bestrijden van borstkanker door middel van deze Bajakah thee. Dit heeft ertoe bijgedragen dat er de afgelopen jaren veel aandacht is ontstaan voor dit kruid.

Van het geslacht Spatholobus zijn naast S. Littoralis nog zeven verwante soorten beschreven: S. acuminatus, S. ferrugineus, S. gyrocarpus, S. harmandii, S. parviflorus, S. pottingeri en S. suberectus. Opvallend is dat deze planten elders in de wereld ook voor gelijke gezondheidsredenen worden gebruikt.

Onderzoek en herkomst Bajakah

Uit eigen onderzoek is gebleken dat bepaalde plantendelen van de Bajakah rijk zijn aan de juiste flavonoïden en andere gezonde fytochomische verbindingen.

We hebben op basis van deze kennis proeven gedaan om te kijken welke plantdelen nu het meest geschikt zijn voor gebruik. Ons aanbod van dit kruid bevat juist enkel die plantdelen waar deze gezonde stoffen talrijker zijn, hetgeen dus tot een betere werking van het kruid leidt.

De herkomst van het kruid is het gebied waar de Dayak stammen zelf ook hun kruiden verzamelen, de natuurlijke bossen van centraal Kalimantan. De streek waar de kruiden worden geoogst is vrij van bestrijdingsmiddelen. Het betreft dus een puur natuurlijk product. Natuurlijk wordt er duurzaam geoogst zonder de plaatselijke omgeving en ecologie te verstoren.

Traditioneel gebruik van Bajakah

De Dayak stamen gebruikten Bajkah in de vorm van een thee. Hiervoor worden de gedroogde plantdelen gekookt in een laag water. Per kopje water wordt ongeveer 2 gram (flinke theelepel) kruid aan gebruikt. Dit laat men 20 minuten zachtjes koken, eventueel met een beetje citroen toegevoegd. Dit wordt afgegoten door de zeef en de thee is klaar. Dit kan naar eigen wens op smaak worden gebracht met suiker, honing of een beetje kaneel. Voor de duidelijkheid, Bajakah is geen kruid om direct in te nemen, enkel de thee of het afgietsel wordt gebruikt!

Alle voorbeelden en informatie over het gebruik van Spatholobus Littoralis Hassk op deze site zijn puur informatief en gebaseerd op gebruik en ervaringen van de traditionele gebruikers van Spatholobus Littoralis Hassk in Azië. U dient 18 jaar en ouder te zijn om Spatholobus Littoralis Hassk te kopen. Wij verkopen geen Spatholobus Littoralis Hassk voor consumptie. Bij aankoop bent u verplicht akkoord te gaan met onze algemene voorwaarden.

Spatholobus Littoralis Hassk kan in geen geval medicijnen en/of medische handelingen vervangen. Raadpleeg altijd eerst een arts of specialist.