Wat is HHC?

HHC (hexahydrocannabinol) trekt sinds eind 2021 de aandacht als voedingssupplement. Deze cannabinoïde zou therapeutische effecten ervan op ons lichaam die vergelijkbaar zijn met dat van THC. Je zou er zelfs een mild euforisch effect van ervaren. Is HHC de legale vorm van THC? Hoe veilig is het, hoe gebruik je het en hoe kun je het doseren?

Al in 1944 werd HHC ontdekt en voor het eerst gesynthetiseerd door de Amerikaanse scheikundige Roger Adams. Na te zijn ontdekt door Roger Adams werd er decennialang niet veel aandacht meer geschonken aan HHC. Nu cannabis weer sterk in populariteit stijgt worden er steeds meer stoffen (her) ontdekt die van waardevolle betekenis kunnen zijn voor ons welzijn.

HHC is in zeer lage hoeveelheden aanwezig in cannabis bloemen, waar ook cannabinoïden als CBD en THC worden aangetroffen. Adams ontdekte echter dat wanneer hij waterstof toevoegde aan een THC-molecuul, dat deze de vorm van HHC aannam. Het toevoegen van waterstof aan een koolstofrijk molecuul wordt ‘hydrogenatie’ of ‘hydrogenering’ genoemd’. Dit ‘harden’ van een molecuul is een scheikundig proces dat bijvoorbeeld ook wordt toegepast bij het maken van margarine uit plantaardige oliën. En het kan dus ook toegepast worden op cannabis.

Wat is HHC?

HHC versus THC

Scheikundig gezien zijn HHC en THC anders van samenstelling. Waar (delta 9) THC bij droogte/hitte afbreekt tot CBN (cannabinol) is HHC stabieler dan THC. Dit komt doordat (delta 9) THC een dubbele binding heeft bij het 9e koolstofatoom, terwijl deze bij HHC juist ontbreekt. HHC heeft verder een sterke binding met zowel de CB1 als de CB2 receptor.

Is HHC veilig?

Er is nog weinig bekend over HHC en het effect ervan op ons lichaam en onze geest. Ervaring van mensen wijst er echter op dat de stof geen toxische of schadelijke uitwerking heeft. Verder lijkt HHC weinig tot geen bijwerkingen te geven. Als ze al worden genoemd zijn dit een droge mond en lichte vorm van hoofdpijn.

Is HHC zichtbaar bij een drugstest?

Bij een drugstest wordt gekeken naar de in het lichaam nog aanwezige metabolieten van THC, oftewel de restanten van THC die achterblijven in je lichaam nadat ze zijn afgebroken door je spijsvertering. HHC heeft een andere moleculaire vorm dan THC en zal dus ook andere metabolieten geven dan waarop wordt getest. Omdat er nog zo weinig bekend is over HHC zijn we hier echter niet 100% zeker van.

Hoe gebruik je HHC?

Net als bij andere cannabinoïden zijn er ook bij HHC verschillende manieren van toedienen. HHC-olie wordt veel gebruikt. Kraatje biedt een plezierige vorm aan van HHC-consumptie, namelijk HHC gummies. Deze lekkere gummibeer snoepjes met cola smaak bevatten 10 mg of 25 mg per stuk. Door de gummi een tijdje in de mond te houden kan meer HHC worden opgenomen via de mondslijmvliezen alvorens het resterende deel via de maag zal gaan.